Expert: Kdo vyzkouší virtuální platební kartu, nebude chtít plastovou

Plastovou platební kartičku má v peněžence dnes prakticky každý. Virtuální karty, nebo jejich jednorázovou variantu zatím nemají v nabídce všechny banky. Jde však o nový trend. „Dnes již není pochyb o tom, že jde o směr, kterým se budou karty v blízké budoucnosti ubírat,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz bankovní analytik Partners Banky Michal Skalický.

Vydáno: 6. 2. 2024
Kategorie: Účty
Zdroj: PartnersNews

Prosazují se nové druhy platebních karet, například virtuální karty v mobilním telefonu. Jsou podle vás bezpečné?

Virtuální karty v mobilním telefonu jsou velmi bezpečným způsobem placení, který postupně nabývá na síle. Místo nutnosti pamatovat si PIN se spoléháte na zabezpečení vašeho telefonu, například otiskem prstu. Odpadá tak nutnost pamatovat si čtyř až šestimístný kód a zároveň má karta prakticky stejné možnosti využití jako její plastová varianta. To platí i při vybírání z bankomatu, protože velká část z nich již umožňuje bezkontaktní výběry virtuální kartou.

Trendem jsou ale třeba i jednorázové virtuální karty například pro platby na internetu. Jak ty jsou bezpečné?

Ty povyšují bezpečnost internetových nákupů na úplně jinou úroveň. Pokud zaplatíte s touto kartou, tak se ihned po zaplacení zničí. Transakce tak bezpečně proběhne a vy se zároveň nemusíte obávat toho, že by se obchodník mohl pokusit strhnout další, tentokrát již vámi neautorizovanou transakci. Jde tak o ideální nástroj pro platby v obchodech, kterým ne zcela důvěřujete, nebo jednoduše chcete dbát na prevenci. V České republice podobné pokusy nejsou příliš běžné, ale mnoho zákazníků nakupujících na asijských e-shopech může potvrdit, že se takové věci skutečně stávají.

Nabízejí všechny banky tyto moderní formy placení?

Překvapivě mnoho bank neumožňuje jak virtuální karty, tak jejich jednorázovou variantu. Dnes však již není pochyb o tom, že jde o směr, kterým se budou karty v blízké budoucnosti ubírat.

Čím si to vysvětlujete?

Ne každý sleduje, zda jeho banka podporuje i tyto moderní způsoby placení. Zároveň doporučuji překonat prvotní obavy a virtuální kartu vyzkoušet. Tyto karty nejsou zpravidla zpoplatněny, takže vás případný pokus nebude nic stát a můžete tak jedině získat. Pokud si platby virtuální kartou oblíbíte, už vás ani nenapadne sáhnout zpět po plastové kartičce.

Z vaší odpovědi chápu, že se karty nevyhnutelně stěhují do mobilního telefonu. Stěhuje se do telefonu i jejich nastavení?

Ano, dalším velkým trendem je možnost obsluhy veškerého nastavení platební karty v mobilním telefonu. Zobrazit PIN už dnes dovede většina velkých bank, ale pokud byste chtěli PIN změnit, tak tam už u řady z nich nepochodíte. Tedy pochodíte, protože jediná možnost, jak PIN u těchto bank změnit, je fyzická návštěva bankomatu. Pokud vaše banka zobrazení i změnu umožňuje v mobilní aplikaci, máte o starost méně a s PINem tak můžete pracovat kdykoliv a odkudkoliv, což může být zvláště v naléhavých situací k nezaplacení.

Zmiňujete PIN, což je jeden z bezpečnostních prvků, který zná asi každý, kdo má platební kartu. Existují ale i další možnosti, jak svou kartu zabezpečit?

Ano, do mobilních aplikací se postupně dostávají i dříve nevídané možnosti, jako například schopnost zablokovat magnetický proužek na kartě, vypnout bezkontaktní platby, nebo znemožnit výběry z bankomatu u vámi zvolené karty. To vše umožňuje přizpůsobit bezpečnost způsobu, jakým kartu skutečně využíváte.

Stejně tak vás může ochránit možnost zapnout tzv. DCC transakce. Což je situace, kdy vám obchodník nabízí při platbě kartou v cizí měně svůj vlastní kurz, který je samozřejmě méně výhodný než ten, který vám dá vaše banka, protože obsahuje navíc marži pro obchod, ve kterém platíte. Paradoxně se s touto praktikou setkávají klienti na západ od našich hranic a nevýhodný směnný kurz vás tak může překvapit například v Německu.

Uvedené funkcionality se týkají hlavně placení. Pomáhají ale banky lidem, kteří o kartu na nějaký způsob přijdou?

I zde nastal velký posun kupředu a většina bank už nabízí alespoň možnost dočasné blokace karty v mobilní aplikaci. Ty nejpokročilejší bankovní domy pak umožní zablokovat kartu i trvale a nevratně. Ať dočasná blokace, kterou mohu vrátit a kartu znovu aktivovat, nebo trvalá, díky které už kartu nelze dále používat, jsou velmi užitečné funkce zvláště v situacích, na které běžný uživatel dopředu nemyslí.

Pokud svou plastovou kartu někde zapomenu, nebo mi je odcizena, mohu na pár kliknutí v aplikaci zamezit jejímu zneužití. Odpadá tak nutnost kamkoliv volat, čekat na operátora, vysvětlovat a dokládat svou totožnost. To jsou kroky, které v dané situaci, kdy jde o sekundy a minuty, opravdu nechcete zbytečně podstupovat.

Máte za to, že se klasické karty stávají přežitkem, že časem docela vymizí?

Platební karty jsou u nás zastoupeny v obrovské míře a většina transakcí probíhá právě přes ně. V blízké budoucnosti bych tak nepředpokládal jejich zánik. Karetní asociace se zároveň dále posouvají, a i zde dochází k rychlému vývoji a kupříkladu zmíněné virtuální karty jsou velkým krokem kupředu.

Jak bude podle vás vypadat bezhotovostní platební styk budoucnosti?

Zajímavé bude jistě sledovat, zda zavedenými pořádky nezamávají okamžité platby, které jsou prakticky stejně rychlé jako platba kartou a klienti si na ně rychle zvykají. Podle mého názoru placení obecně už brzy zamíří k neviditelnosti, ke které se již delší dobu blíží. Jednoduše si vyberete zboží, potvrdíte platbu a tím to skončí. Nikde nebudete muset nic vyplňovat, ani zadávat. Platby tak budou všude, ale budou vidět ještě méně než dnes.

Zdroj: iDNES.cz