Dluhopisy, nebo akcie? Přichází výjimečné období, kdy mohou vydělat srovnatelně

Zatímco v posledních letech byly dluhopisové fondy otloukánky, kteří často nedokázali porazit ani inflaci, nyní by měl přijít jejich čas. Jakmile začnou centrální banky snižovat sazby, dluhopisové fondy by měly vydělávat a v řadě případů mají potenciál porazit i akciové trhy. Podívali jsme se na české fondy.

Vydáno: 29. 1. 2024
Kategorie: Investice
Zdroj: PartnersNews

Podle ekonoma finanční skupiny Partners Martina Mašáta se dluhopisové fondy mohou v nejbližších letech bez problémů vyrovnat těm akciovým. „Zároveň je důležité si uvědomit, že v případě státních a kvalitních korporátních dluhopisů mluvíme o konzervativních, bezrizikových investicích,“ říká Mašát. Výnosy těchto fondů se podle něj mohou přehoupnout přes osm procent ročně. Pro porovnání – průměrná roční výkonnost akciových indexů se pohybuje mezi sedmi a devíti procenty.

Dluhopisové fondy budou těžit z nakoupených dlouhodobých dluhopisů, které mají v období vysokých úrokových sazeb zajímavé výnosy kolem šesti procent. Stejný výnos by si tak v příštích letech měly udržet i dluhopisové fondy. Další výnosy pak přinese investorům klesající inflace. Se snižováním spotřebitelských cen budou klesat i výnosy na dluhopisech, což zapříčiní růst poptávky ze strany investorů, kteří si budou chtít stihnout zajistit nadstandardní výnosy na delší dobu. S rostoucí poptávkou poroste i cena dluhopisů.

Za současné situace jsou podle něj dluhopisy vhodné pro investice s kratším horizontem, ale také jako nástroj diverzifikace pro dlouhodobá vyvážená portfolia. Nejdůležitější roli by pak podle Mašáta měly hrát české státní dluhopisy doplněné o kvalitní korporátní.

Podobnou strategii volí také většina podílových fondů, které se investicemi do dluhopisů zabývají. Nicméně jejich průměrná výkonnost není za posledních pět let, vyjma roku 2023, příliš lichotivá. Největší zhodnocení přinesl investorům fond Bond Opportunity od finanční společnosti Partners s průměrným výnosem 4,3 procenta ročně. Největší část jejich portfolia tvoří české státní dluhopisy se splatností v roce 2034. Druhou největší pozicí je pak ETF Amundi Corporate Bond, sledující výkonnost firemních dluhopisů.

Druhé nejvyšší zhodnocení nabídl investorům fond Conseq Invest Dluhopisový fond A s průměrným výnosem 2,8 procenta. V portfoliu fondu lze najít převážně české státní dluhopisy a dluhopisy emitované ČNB. Dále jsou tam například dluhopisy vydané zbrojařskou skupinou Colt CZ. Na třetí pozici se umístil fond J&T Flexibilní, který zhodnocoval svěřené prostředky průměrně 2,4 procenta ročně. Ve fondu převažují státní a podnikové dluhopisy s nízkým stupněm rizika.

U více než poloviny fondů zaměřených na státní dluhopisy se průměrná roční výkonnost za posledních pět let pohybovala pod jedním procentem, nebo byla dokonce záporná. Důvodem byly nízké sazby, a tedy i výnosy. Investoři v součtu za dluhopisy zaplatili více, než nakonec dostali, a bylo proto jednodušší nechat peníze na účtech nebo je investovat jinam. Nejtvrdší ránu pak dluhopisovým fondům zasadily roky 2021 a 2022, kdy raketově vzrostla inflace a centrální banky zvyšovaly úrokové sazby. To zapříčinilo růst výnosů a s ním spojený pokles cen dluhopisů. Nicméně podobné riziko za současné situace podle analytiků nehrozí.

Vyšší zhodnocení přinesly investorům fondy zaměřené na korporátní dluhopisy, kterým by se mělo dařit i v příštích letech. „Předpokládaný pokles inflace a následně také úrokových sazeb by se měl pozitivně projevit na výkonnosti dluhopisů, což je pro investory dobrá zpráva,“ uvádí Jaromír Kaska, portfolio manažer společnosti Wood & Company. Upozorňuje nicméně, že očekávaný pokles sazeb už může být v cenách dluhopisů z velké části promítnut. „V uplynulém roce jsme mohli sledovat razantní pokles výnosů do splatnosti českých státních dluhopisů po celé délce výnosové křivky,“ dodává.

Jak si vedou firemní dluhopisy?

I v případě korporátních dluhopisů bude hrát hlavní úlohu ČNB a ostatní centrální banky. Tempo snižování sazeb ovlivní aktivitu firem v první polovině roku. „Společnosti, které si to mohou dovolit, budou čekat na výhodnější podmínky financování v druhé polovině roku,“ upřesňuje Kaska.

Podle Martina Kujala, portfolio manažera ze společnosti J&T, by se současná situace na dluhopisovém trhu dala označit za výjimečnou. Přesto by však investoři od dluhopisů neměli očekávat rychlé zbohatnutí, ale spíše spolehlivost a stabilitu v případě výkyvů na akciových trzích.

Zhodnocení v příštích dvou až třech letech se podle něj dostane na úrovně velkých akciových indexů. „Střednědobý potenciál dluhopisů je nyní až kolem sedmi až osmi procent pro portfolio podnikových dluhopisů,“ upřesňuje Kujal a dodává, že za současné situace dává smysl podíl dluhopisů v portfoliu navyšovat.

Právě fondy J&T Banky obsadily v porovnání výkonnosti první dvě místa. Nejvyšší zhodnocení přinesl fond J&T Money s průměrným výnosem 3,9 procenta. Portfolio fondu obsahuje například dluhopisy EPH Daniela Křetínského nebo provozovatele lyžařských středisek TMR. Druhý v pořadí skončil fond J&T Bond, který obsahuje dluhopisy realitního holdingu CPI miliardáře Radovana Vítka nebo Sazky. Fond dosáhl průměrného zhodnocení 3,7 procenta ročně. Třetí místo obsadil fond Korporátní dluhopisy OPF investiční společnosti Wood & Company.

Zdroj: hn.cz